Home » Arhiva » Zanimljivosti » Šveđani predstavili prototip trolejbusa od kanabisa

Šveđani predstavili prototip trolejbusa od kanabisa

U švedskom gradu Malmeu senzacionalno je predstavljen prototip trolejbusa u potpunosti načinjenog od industrijske konoplje! Čuveni Fordov automobil iz 1941. godine je takođe između ostalog bio izrađen od konoplje, a sam Ford, Henry Ford, na medijskoj je konferenciji zamahnuo buzdovanom na automobil kako bi svima dokazao snagu tog materijala i svojih bicepsa. Nažalost, ta tehnologija nije nikada doživela masovnu proizvodnju iz poznatih razloga.

Ali u Švedskoj se otvoreno podstiče uzgoj kako indijske tako i industrijske konoplje, zato je upravo tamo i stvoren ovaj ekološki trolejbus od strane kompanije Dream Industries inc. u saradnji sa nekoliko drugih kompanija poput Gandjä Systems koji su osigurali električni motor takođe u potpunosti načinjen od industrijske konoplje. Ovaj kompaktni trolejbus može, osim vozača i medicinskog osoblja, primiti još 78 putnika, a kreće se brzinom od 20 km na sat.

Trolejbus će, kako saznajemo, biti opremljen i nekim novitetima. Osim klasičnog dijela za putnike u zadnjem dijelu će biti takozvani “kutak za konopljare”, dio trolejbusa u kojem će biti dozvoljena konzumacija indijske konoplje. Dakako, samo u medicinske svrhe. Karoserija je izrađena od materijala na bazi konoplje, koja je otporna na udarce, prototip je čak prošao i crash test i za razliku od čelika, materijal od konoplje se uvijek vraća u prvobitnu formu. Prilikom sunovraćivanja u provaliju trolejbus je pretrpio samo neznatna oštećenja podvozja i karoserije.

Prema dostupnim podacima, komercijalna proizvodnja je trebala početi 2016. no ovaj rok je odgođen. Uprkos tajnovitosti, treba istaknuti da su ovakvi projekti više nego realni i vrlo isplativi jer je konoplja jednostavna za uzgoj, ne zahtjeva pesticide niti zalivanje, usput se može pušiti, a materijal izrađen od konoplje je puno tvrđi i jači od drugih materijala, čak i od nadaleko poznatog švedskog čelika.