Home » Arhiva » Vesti » Permakultura u Bačkoj Palanci

Permakultura u Bačkoj Palanci

Zamislite da imate povrtnjak, ali u njemu ne morate prekopavati niti pleviti, jer on deluje na principu šume. Zamislite da vaša kuća reciklira otpadnu vodu, ali na to ne morate trošiti energiju niti novac, jer taj sistem deluje na principu močvara. Permakultura nudi “alate” za oblikovanje potpuno održivih celina za stanovanje i život (kuća, zgrada, imanje… itd), koji proizvode sopstvenu hranu i energiju, pa sve do ekonomskih alternativa i novih socijalnih struktura.

Seminar “Permakultura – način razmišljanja i života” održao se od 13. do 15. septembra u Bačkoj Palanci, u Specijalnom rezervatu prirode Bagremara, u organizaciji Omladinskog ekološkog kluba i Kancelarije za mlade Opštine Bačka Palanka, uz podršku Opštine Bačka Palanka i Predškolske ustanove “Mladost”. Seminar je imao za cilj da učesnike obuči za početnu primenu principa permakulture u svakodnevnom životu. Predavači su bili Ivan Gregov i Damir Šeler, instruktori permakulture iz Hrvatske.

Permakultura, sastavljena od reči permanentna agrikultura (poljoprivreda), je grana ekološkog dizajna i ekološkog inženjerstva koja razvija održiva ljudska staništa, pomaže izgradnji zdravog društva i samoodrživog poljoprivrednog sistema koji se razvija po ugledu na prirodne ekosisteme. Permakultura je organizacija života po uzoru iz prirode, život sa najmanjim trošenjem energije. Bavljenje permakulturom omogućava ljudima da tokom vremena “ostvare sisteme koji su ekološki ispravni, ekonomski opravdani, koji snabdevaju njihove potrebe, ne eksploatišu i ne zagađuju okolinu i zbog toga su održivi na dugo vreme.” (Bill Mollison, Reny Mia Slay: Uvod u permakulturu).

Dvadeset mladih ljudi iz cele Vojvodine je imalo priliku da se u nestvarnom ambijentu Bagremare upozna sa svim oblastima permakulture, i kroz praktičan rad oseti kako zaista izgleda permakultura. Tokom prvog dana seminara, teme koje su obrađivane obuhvatile su probleme sa konvencionalnom poljoprivredom, kako graditi zemljište, pregled tehnika na zemljištu: malčiranje, multikulture, šumski vrt, permakultura na velikim poljoprivrednim površinama… U nedelju pre podne, seminar se nastavio u bašti jednog člana ekološkog kluba, gde su učesnici imali priliku da postave baštu koristeći principe permakulture. Najvažnija stvar u permakulturi je korišćenje primera iz prirode. Kako u prirodi nema obrađivanja zemlje, samo konvencionalno obrađivanje zemlje (oranje, kopanje, motikanje) je isključeno. Zemljište se priprema koristeći otpadni organski materijal, kao što je slama, seno, staro lišće, čak i sveže posečene zelene biljke. Ovaj materijal se na određen način slaže i u njega se sadi seme određenih vrsta. To je najjednostavnija, najlakša i najbolja metoda uzgoja povrća, i najkorisnija za zemljište.

Nakon praktičnog dela, rad se nastavio u Bagremari, gde su obrađivane teme upravljanja vodom (sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode) i pregled održivog graditeljstva.. Permakultura crpi iz tradicije, ali je istovremeno radikalna i izraženo interdisciplinarna. Ne samo da posuđuje od poljoprivrede, energetike, šumarstva, graditeljstva, itd, već i nudi sasvim nove perspektive na mnoge od tih disciplina. Gotovo da ne treba ni isticati da permakultura predstavlja više od zbira svojih delova: sinergija koja nastaje interdisciplinarnim preklapanjem, u nekom trenutku stvara “klik”, otklon od dosadašnjeg načina razmišljanja, pomak na novi nivo.

Na kraju seminara, stvorile su se čvrste veze među učesnicima i ideje za permakulturne projekte u Bačkoj Palanci, kao i drugim mestima u Vojvodini. Permakultura se polako probija i u Srbiji, desetodnevni kursevi su održani u Beogradu, dok se pojedinci i organizacije još uvek stidljivo počinju baviti ovom oblasti. Bačka Palanka se ovim seminarom pozicionirala kao permakulturna baza, i daljim aktivnostima se planira uključivanje sve više građana Bačke Palanke.