Home » Arhiva » Vesti » Pčele izumiru, a sa njima će nestati i ljudi.

Pčele izumiru, a sa njima će nestati i ljudi.

U prošloj deceniji je uginulo toliko pčela da ako se taj negativan trend nastavi, naš svet će zadesiti globalna katastrofa.

Pesticidi, bolesti, paraziti i promenjivo vreme glavni su uzroci umiranja pčela, a njihov manjak utiče na farmere koji zavise od ovih žuto crnim insekata zbog oprašivanja biljaka.

Kako bi svet izgledao da populacija pčela naglo opadne? aRezultati su zastrašujući:

1. Pčelari bi ostali bez posla: Ova industrija je samo u Americi zaradila 4 milijarde dolara u 2012. godini.

2. Bez pčelara, farmeri neće imati dovoljno pčela da oprašuju biljke: Drugim rečima, bez oprašivanja, čitavi usevi mogu biti izgubljeni.

3. Većina voća i povrća će nestati: Ostali bi bez jabuka, trešanja, borovnica, avokada, brokolija, svih vrsta zelenih lisnatih biljaka, krastavaca, bundeva i još mnogo toga.

4. Nestali bi i bademi: Oni nisu samo poslastica već i jedan od glavnih sastojaka koji se koristi za kolače, neke vrste hlebai mnoge namaze. Osim toga, njihove ljuske se koriste za ishranu krava.

5. Bez pravilne ishrane, krave bi proizvodile manje mleka: Odnosno, bilo bi manje mlečnih proizvoda kao što su sir, jogurti i sladoled, a postali bi i skuplji.

6. Nestao bi i med: Pčele proizvode med, a osim kao prehrambena namirnica, med se koristi i u kozmetici što bi se odrazilo na cene.

7. Nedostatak osnovnih namirnica: Biljke poput pamuka, suncokreta, kokosa i palme zavise od oprašivanja putem pčela, a s njihovim nestankom pola svetske populacije bi izgubilo masti i ulja kao osnovne prehrambene namirnice.

8. Konačan kolaps: Nedostatak takvih namirnica smanjio bi uhranjenost, povećao cene i na kraju pokrenuo svetski rat zbog gladi.