Home » Okrugli stolovi » Okrugli sto u Nišu

Okrugli sto u Nišu

Međunarodni dan studenata , 17. novembar, okupio nas je u Nišu za okruglim stolom u organizaciji Evropskog omladinskog centra, Omladinskog centra EUNI i Unije studenata FZKN

Na jednom mestu okupili su se mladi grada Niša, predstavnici lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, članovi đačkog parlamenta i unije studenata FZKNR. Učesnici su pokušali da nađu najefikasnije načine intezivnijeg uključivanja mladih u procese donošenja odluka koje se tiču zaštite životne sredine. Upoznali su se sa radom gradskog odbora za privredu – odsek za životnu sredinu i dogovorii se da će zajedničkim radom unaprediti načine da se mladi aktivisti kao i civilne grupe više uključe u rešavanje ekoloških problema u svom gradu.

Članovi đačkog parlamenta istakli su da imaju želju i interesovanje da budu nosioci podizanja i produbljivanja ekološke svesti među svojim vršnjacima i svojim sugrađanima, ali im je neophodna podrška od strane svih predstavnika lokalne samouprave iz ove oblasti, što im je na ovom sastanku i obećano od strane svih prisutnih. Razmenjene su ideje o konkretnom uključivanju studenata u projekte aktivnosti grada u narednom periodu. Takođe im je pružena šansa da učestvuju u kreiranju strateških dokumenata i tako jasno definišu potrebe i probleme mladih ljudi na lokalnom nivou.
Istaknuto je da je ovakav vid susretanja svih relevatnih aktera jedne zajednice izuzetno potreban i koristan te je dogovoreno ponovno okupljanje radi daljih dogovora u vezi sa zajedničkim delovanjem.