Home » Arhiva » Zanimljivosti » Mobilni telefoni ubijaju pčele

Mobilni telefoni ubijaju pčele

Naučnici tvrde da su signali mobilnih telefona odgovorni za naglo smanjenje populacije pčela u svetu. Studija obavljena u Švajcarskoj jasno pokazuje da signali mobilnih telefona zbunjuju pčele, koje reaguju tako što počinju dezorijentisano da lete, a zatim umiru.

Populacija pčela u Evropi se smanjuje svake godine
Tim okupljen oko Danijela Favra iz Lozane postavio je telefone u nekoliko košnica i pratio šta će se dogoditi.

Naučnici su izveli 83 eksperimenta i pratili kako pčele reaguju kada je mobilni telefon isključen, u stendbaj modusu i modusu za pozivanje. Ispostavilo se da su pčele proizvodile deset puta veću buku kada je telefon birao broj ili primao poziv nego kada je bio isključen ili na stenbaju.

“Zujanje pčela se drastično pojačava čim telefon zazvoni – zraci iz telefona i buka ih očigledno uznemiruju. One reaguju tako što napuštaju košnicu, a ponekad su toliko zbunjene da lete naokolo sve dok ne uginu. Mobilni telefoni imaju pogubno dejstvo na pčele – ova studija to definitivno pokazuje”, kaže Favr čija je studija objavljena u časopisu o pčelarstvu “Apidolodži” .

Pad u broju gajenih kolonija, koji je zabeležen u Evropi i SAD tokom protekle decenije, sada se primećuje i u Kini i Japanu.

Kako piše “Dejli mejl”, u Britaniji se broj pčela prepolovio, a proizvođači meda u SAD su veoma pogođeni smanjenjem njihove populacije.

Pčele su značajna karika u poljoprivrednom i ekološkom lancu, jer proizvode med i, što je još važnije, oprašuju useve.