Home » Arhiva » Zanimljivosti » MEĐUNARODNI VOLONTERSKI KAMPOVI

MEĐUNARODNI VOLONTERSKI KAMPOVI

Pokret gorana Vojvodine, u saradnji sa Mladim Istraživačima Srbije, organizuje razmenu volontera tokom čitave godine u okviru programa međunarodnih volonterskih kampova. Programi razmene su otvoreni uvek, a najviše kampova je otvoreno u periodu od marta do juna. Međunarodni volonterski kampovi predstavljaju jedinstven način volontiranja gde se okuplja grupa ljudi iz različitih zemalja i kultura, radi na projektu koji doprinosi razvoju lokalne zajednice. Međunarodni volonterski kampovi promovišu toleranciju, razumevanje različitosti, utiču na prevazilaženje predrasuda.

Svake godine se realizuje više od 2.500 kampova širom Evrope i Sveta i preko 10 kampova u Srbiji i oni traju od 2-4 nedelje. Gornja granica za odlazak na kampove ne postoji, ali su to najčeće osobe koje imaju od 18-65 godina. Pored kampova za odrasle, postoje i tinejdžerski kampovi (14-17).

Tokom kampa, obavljaju se poslovi koji su veoma različiti (realizacija festivala, pomoć starijima, rad sa decom, ekološki kampovi, renoviranje kulturnih i istorijskih dobara, pomaganje životinjama). Takođe, na kampu su obično organizovane aktivnosti u slobodnom vremenu, gde volonteri mogu nešto da nauče, vide, posete i da se druže. Volonteri na kampu stvaraju kontakte između učesnika iz inostranstva i lokalnog stanovništva, čime se doprinosi razumevanju naroda, kultura, prijateljstva i mira.

Ostvarivanjem kontakta sa učesnicima iz inostranstva i građanima lokalne zajednice, volonteri imaju priliku da dobiju potpuno drugačiju sliku zemlje u kojoj borave posmatranu iz ugla samih stanovnika, i u mogućnosti su da bolje upoznaju njihovu kulturu i običaje.

Godišnje Međunarodni volonterski kampovi prime oko 600 učesnika, najviše tokom leta kada je i aktuealna sezona kampova.

Za više informacija možete se javiti koordinatorki za razmenu volontera Nikolini Petrović na broj telefona 064/9935777 ili putem mejla petrovicnikolina7@gmail.com.