Home » Arhiva » Vesti » Mapa “Gugla” i Nase pokazuje koliko je šume Zemlja izgubila za 12 godina

Mapa “Gugla” i Nase pokazuje koliko je šume Zemlja izgubila za 12 godina

Mape visoke rezolucije koje je objavio “Gugl” sa dosad ne viđenom preciznošću otkrivaju razaranje bez presedana koje su pretrpele šume na našoj planeti, izazvano sečom, nevremenom i šumskim požarima. Ukupno je izgubljeno 1,5 miliona kvadratnih kilometara šuma, što odgovara površini čitave države Aljaske. Smanjivanje površina pod šumom se tokom protekle godine povećalo gotovo za trećinu u oblasti Amazona, dok je u Indoneziji u istom periodu udvostručeno.

Na “Guglovim” mapama visoke rezolucije lepo se vidi ovaj gubitak 1,5 miliona kvadratnih kilometara šuma, koji se dogodio samo u periodu između 2000. i 2012.

U izradi mapa učestvali su istraživači NASA, “Gugla” i Univerziteta Merilenda, koristeći snimke satelita “Landsat”. Svaki piksel na slici smiljenoj sa “Landsata” odgovara površini veličine terena za bejzbol i daje dovoljno detalja da može da oblast može da se zumira.

Nažalost, ovi sasvim nesumnjivi i objektivni podaci pokazuju da je smanjivanje površina pod šumama u toku u gotovo svim krajevima sveta, i da je nakon perioda usporavanja, koji je bio posledica svesnih ekoloških napora, ovaj negativni ekološki trend u najnovije vreme ponovo naglo uzeo maha.