Home » Arhiva » Zanimljivosti » Knjiga pesama za decu na temu ekologije pod nazivom ‘Oaza sreće’

Knjiga pesama za decu na temu ekologije pod nazivom ‘Oaza sreće’

Lela Stojanović iz Niške Banje, pesnikinja za decu i spisateljica, ali i veliki borac za očuvanje životne sredine, napisala je knjigu pesama za decu na temu ekologije pod nazivom ‘Oaza sreće’.

Sve njene pesme u knjizi nas opominju, uče, navode i bodre da se zalažemo i borimo za čistiju životnu sredinu a samim tim i za celu planetu Zemlju. U pesmi ‘Zovite doktora’ kaže nam da je planeta bolesna i da za bolesnu planetu u kosmosu nema mesta. Još nam u svojim pesmama govori o reciklaži, plastičnim kesama i flašama, klimatskim promenama, zagađenju vode, vazduha, zemlje, i mnogim drugim temama vezanim za ekologiju. Sve prate pomalo neobične ali inspirativne ilustracije, koje nas navode na razmišljanje. Veliku podršku knjizi daje recenzija našeg velikog pesnika Dobrice Erića, koji je i sam veliki borac za očuvanje životne sredine.

Pored knjige pesama Lela je napisala i tekst za dečju pozorišnu predstavu, koji se igra u Pozorištu lutaka u Nišu pod nazivom ‘Čuvari prirode čiste’.

Ali njeno zalaganje za čistiju životnu sredinu tu ne staje, već je napisala tekst za muzičku numeru pod nazivom ‘Čista planeta’. Muziku je uradio Milorad Cvetković a pesmu izvodi grupa ‘Rok star klinci’ iz Niša pod voćstvom Nikole Cvetkovića, učenika muzičke škole ‘Mokranjac’.

Kao što vidimo, Lela nije sama u svom zalaganju za očuvanje životne sredine, tu su sa njom i glumci, režiseri, scenografi, muzičari, pevači, gledaoci pozorišne predstave i mnogi čitaoci njene knjige i svi oni imaju isti cilj, da planeta Zemlja bude lepše i zdravije mesto za život.

 

[notification type=”info”]ČISTA PLANETA – Lela Stojanović

Sva deca sveta, sad dižu glas,
hocemo čistu planetu za nas.

Sad smo deca al budući ljudi,
hajde svete razuman budi.

I posle nas neka deca stižu,
zato neka se pametni dani nižu.

Hajde da svi zajedno, stalno, bez prestanka,
Čuvamo planetu od njenog nestanka.
[/notification]