Home » Okrugli stolovi » EOC u saradnji sa KZM Opštine Blace predstavio projekat „Životna sredina u omladinskoj politici mladih u Srbiji“

EOC u saradnji sa KZM Opštine Blace predstavio projekat „Životna sredina u omladinskoj politici mladih u Srbiji“

Projekat pod nazivom Životna sredina u omladnskoj politici u Srbiji, koji sprovodi Evropski omladinski centar u saradnji sa Centrom za ekonomiju, politiku, ekologiju i održivi razvoj i Srpskim centrom za ekološka istraživanja, predstavljen je danas u prostorijama KZM opštine Blace.

Projekat koji se odvija u okviru programa SENSE, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC) kancelarija u Srbiji, prisutnima su danas prdstavili predstavnici Evropskog omladinskog centra.

Govoreći o pomenutom projektu Gazela Pudar Draško, programski koordinator Evropskog omladinskog centra u Srbiji, rekla je da je danas u Blacu u saradnji sa KZM opštine Blace održan prvi okrugli sto na ovu temu.

-Ovo je prvi okrugli sto koji se održava na ovu temu i organizovan je u saradnji sa KZM Opštine Blace, koja je dosta aktivna kada su upitanju akcije vezane za pitanja iz oblasti životne sredine. Smatramo da životna sredina nije u dovoljnoj meri prisutna na lokalnom nivou i nema mnogo aktivnosti koje su joj posvećene. Osnovni cilj ovog projekta je da životna sredina postane veoma bitna u životu mladih u Srbiji. Evropski omladinski centar organizovaće i nagradni konkurs u okviru kojeg će najaktivnije kancelarije za mlade biti u mogućnosti da osvoje nagradu koju smo nazvali zeleni pečat u pitanju je nagrada vrednosti do 1000 eura, kao i nagrada zeleni aktivista u okviru koje će profesionalnim fotoaparatom vrednosti 500 eura biti nagrađeni najaktivniji mladi ljudi, koji svojim aktivnostima pozitivno utiču na okolinu po pitanjima vezanim za životnu sredinu, rekla je Topličkim vestima predstavnica EOC u Srbiji Gazela Pudar Draško.

Koordinator KZM u Blacu Miloš Čolić u izjavi datoj Topličkim vestima rekao je da mu je posebno drago što je Blace prepoznato kao jedan od gradova gde su kancelarija za mlade i uopšte šira društvena zajednica uključujući i sve nevladine organizacije, učenički parlament, opštinsku upravu, ekološku inspekciju, Javno komunalno preduzeće i druge institucije, dali svoj doprinos u očuvanju životne sredine.

-KZM opštine Blace do sada je sprovela niz akcija sa temama vezanim za očuvanje životne sredine, imali smo odličnu podršku i lokalne samouprave i drugih institucija i u samom mestu i sa strane. Drago mi je i što imamo priliku da učestvujemo i na nagradnom konkursu, gde ćemo se potruditi da osvojimo nagradu – zeleni aktivista, kao najaktivnija kancelarija za mlade, rekao je Topličkim vestima Miloš Čolić, koordinator KZM opštine Blace.

Današnjoj konferenciji posvećenoj projektu – Životna sredina u omladinskoj politici mladih u Srbiji, prisustvovali su predstavnici Evropskog omladinskog centra, obrazovnih ustanova, javnih preduzeća, mesnih zajednica, nevladinih organizacija, opštinske uprave…

Na konferenciji je između ostalog predstavljeno i nekoliko primera pozitivne prakse očuvanja životne sredine, koji su u proteklom periodu bili sprovedeni na teritoriji opštine Blace.

Preuzeto sa www.toplickevesti.com